Ír elnökség van soron

Az EU soros elnökségét Ciprustól átvevő Írország számára az elkövetkező hat hónapban (2013.01.01.-2013.06.30.) a legfontosabb teendő a gazdasági stabilitás és a növekedés előmozdítása, valamint a munkahelyteremtés lesz.

Írország immár hetedszer veheti át az EU stafétabotját, pontosan negyven évvel azután, hogy csatlakozott az Európai Unióhoz.

A mostani hat hónapos elnökség alkalmat kínál Írországnak arra, hogy a számára különösen fontosnak tartott témák kerüljenek az előtérbe: az Unió és az eurózóna stabilitása, a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés.

Munkahelyteremtés és növekedés

Írország eltökélt a Növekedési és Munkahely-teremtési Paktum megvalósításának folytatása iránt. A paktum számos fontos intézkedést tartalmaz, melyek célja, hogy megszilárdítsák a tagállamok költségvetését, erősítsék a pénzügyi szabályozást, visszaszorítsák a munkanélküliséget és fellendítsék a nemzetközi kereskedelmet, és ezáltal előmozdítsák a növekedést és a munkahelyteremtést.

A fenti fő célkitűzések mellett Írország új szabályok bevezetését fogja kezdeményezni a következő területeken:

  • a szakmai képesítések tagállamok közötti elismerése,
  • a közbeszerzések korszerűsítése,
  • az EU más országaiba kiküldött munkavállalók jogainak egyértelműsítése.

Az innováció és a kutatás ösztönzése céljából Írország törekedni fog az uniós finanszírozás következő körét meghatározó „Horizont 2020” keretprogramról Englishszóló tárgyalások befejezésére, és hangsúlyt fog fektetni különösen a nanotechnológia, a fotonika, a fejlett gyártási rendszerek, a számítási felhők és a nagyteljesítményű számítástechnika előmozdítására.

A gazdaság

Az európai gazdaságba vetett bizalom helyreállítása érdekében Írország gondoskodni fog arról, hogy a gazdasági és költségvetési koordináció új európai rendszerében kiemelt szerepet kapjanak olyan fontos célkitűzések, mint a munkabérek és a bérindexálás, a munkaerő-piaci reformok, a nyugdíjak, az oktatás és a szegénység elleni küzdelem.

EU-költségvetés

Mivel novemberben nem sikerült megegyezniük az EU vezetőinek a 2014–2020-as időszakra szóló uniós költségvetésről, az ír elnökség alatt új találkozóra kerül sor. Miután megállapodás születik a keretszámokról, Írország kiemelten fogja kezelni annak kérdését, hogy a különböző szakpolitikai területek milyen arányban részesüljenek a költségvetési forrásokból.

E tekintetben Írország prioritásai a következők: a közös agrárpolitika Englishés a közös halászati politika reformja, a kutatás és innováció támogatása, az EU szegényebb régióinak felkarolása, valamint elegendő forrás biztosítása az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz Englishszámára, amely az európai infrastruktúra javítása révén hozzá fog járulni a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez.

A növekedést és munkahelyteremtést célzó kezdeményezések mellett Írország kiemelten fogja kezelni a környezetvédelmet, a közlekedést, az új országok uniós csatlakozásának kérdését, a jogérvényesülést és a fejlesztési támogatásokat.

Július 1-jén Írország Litvániának adja át a stafétabotot. A balti ország 2013 végéig fogja betölteni az EU elnöki tisztségét.

csobbanj 003.jpg
csobbanj 065.jpg
20120914_bioritmus_fesztival_14.jpg
2010majus 015.jpg
csobbanj 025.jpg
Go to top