Nemzetközi Man Booker Díj

Kafkához és Becketthez hasonlították a zsűri tagjai a Békés megyei származású regényíró művészetét. Korábban magyar szerzőt még nem is jelöltek a díjra.

A Nemzetközi Man Booker-díjat odaítélő zsűri előbb diplomatikusan azt mondta, hogy szívük szerint ki se osztanák a díjat, mert mind a tíz szerző megérdemelné. Végül azonban Krasznahorkai Lászlót választotta a zsűri, akit különleges látnoki erővel rendelkező íróként, és olyan alkotóként dicsértek, aki képes "a mai létezés szövetét ijesztő, furcsa, megdöbbentően mulatságos és néha lebilincselően gyönyörű voltában megragadni" - írja a Guardian.

Az év legjobb angol regényének járó Man Booker-díjat 1968 óta osztják ki. 2005 óta pedig Nemzetközi Man Booker is van, ezzel a angolul író vagy angol fordításban is olvasható írók életművét díjazzák. Az utóbbi díjat csak kétévente osztják ki. Magyar író 2015-ig nem szerepelt a díjra esélyesek tízes listáján. Az idei listán Krasznahorkai volt az egyetlen európai szerző.

Krasznahorkai írta többek közt a Sátántangó és Az ellenállás melankóliája című regényeket, melyek alapján Tarr Béla rendezett filmet (utóbbit Werckmeister harmóniák címmel filmesítette meg).

Forrás: vs.hu

csobbanj 019.jpg
Meselj_Bcs-7.jpg
ED_Megyeitanevzaro 001.jpg
csobbanj 019.jpg
csobbanj 064.jpg
Go to top